Zgornji Tuhinj (lovski dvor)
Ober Tuchein

15. stoletje

Po obronkih Tuhinjske doline je vodila že v rimskih časih stranska cesta do Ločice, kjer se je tako kot današnja pridružila glavni cesti Emona-Celeia. V 12. stoletju pa je cestna povezava po tej dolini celo prekosila vse druge, tudi tisto čez Trojane. Postala je glavna srednjeveška prometna žila med Primorjem in Podonavjem. To je bilo v času vzpona andeških grofov, ko je bil njihov Kamnik glavno mesto, Motnik je postal trg, pod Kozjakom pa so ustanovili celo hospic. Vse dokler ni andeška rodovina izumrla, je bila ta prometnica najvažnejša.

Vas Zgornji Tuhinj je prvič omenjena leta 1213. Dvorec naj bi na mestu, kjer stoji danes, zrasel konec 14. ali začetek 15. stoletja, kar je nekako v obdobju vzpona Celjskih grofov, zato ni čudno, da se iz roda v rod prenaša ustno izročilo, da naj bi bil to lovski dvorec Celjskih grofov. Vas Zgornji Tuhinj je nekoliko odmaknjena od nekoč ključne prometne povezave med Štajersko in Ljubljano. Prav ta nekoliko odmaknjena lega in lega ob vznožju Menine planine je bila odlično izhodišče za oddih in lovsko dejavnost takratnega plemstva. V vsej svoji zgodovini je dvorec zamenjal številne lastnike, zadnjih 150 let pa je bil v lasti tamkajšnjega župnišča.
Lovski dvorec (župnišče) ima izredno zanimivo lego, leži na izbočenem skalnem grebenu, ki se nekoliko dviga nad vasjo, pod njim teče Tuhinjščica, nad njim pa se vzpenja Menina planina. Kot objekt je nadvse vpadljiv in kdorkoli pride v Zgornji Tuhinj ga ne more spregledati.

Ker podrobnejših podatkov o dvoru nisem našel, so opisi žal bolj skopi.

Literatura:
Kamniški Občan, 20.10.2005 - avtor članka: Matej Tonin (vlaki.net)
Kontaktni podatki:
/
Spletne povezave:
/
Prireditve:
/
GPS koordinate:
N 46° 13.660' E 14° 46.103'

nazaj

Pogled z jugo-zahodne smeri
Pritlični prostori so banjasto obokani
Na nekaterih delih so temelji objekta naslonjeni za živo skalo
Skrajna zahodna zidava, do kamor ne nekoč segal dvor
Krožna zaprta votlina namen katere nisem uspel ugotoviti
Gotska cerkev svete Marije Vnebovzete, ki stoji v neposredni bližini
Zgodnjegotski portal v južni steni


nazaj