Podvelb (mitnica, dvorec)
Unter dem Gewelb

16. stoletje

Col je bil zaradi lege na stičišču poti med Sredozemljem in osrednjo Evropo pomembna utrjena strateška lokacija že v obdobju rimskega cesarstva. Dvorca Podvelb stoji morda na mestu nekdanje rimske utrdbe katere temelji so bili dokumentirani v drugi polovici 19. stoletja. V srednjem veku je na tem mestu stala mitniška postaja. Današnje poimenovanje naselbine Col izhaja iz nemščine; beseda Zoll pomeni carino. V preteklosti pa se je naselbina uradno imenovala Podvelb. Nastanek stavbe se postavlja v 16. stoletje, sočasno z dvorcem Trilek s katerim si je delila lastnike. Valvasor v 17. stoletju poroča, da dvorec leži na cesti in da gre cesta skozi velik obok. Od tod tudi ime Pod velbom - Podvelb. Rodovina Flach, pozneje poimenovana Flachenfeld, se je na Col najbrž priselila v prvi polovici 17. stoletja z Vrhnike. Flach je bil leta 1654 povzdignjen v plemiški stan z naslovom von Flachenfeld. Verjetno je dvorec, tako kot bližnji Trilek, po letu 1759 od Krištofa Lovrenca pl. Flachenfelda kupil poštni mojster Anton Ludvik pl. Abramsberg, ki je imel po letu 1757 v lasti tudi del nekdanjega Edlingovega dvorca v Vipavi in dvorec v Šturjah pri Ajdovščini. V drugi polovici 19. stoletja je bila posest razprodana. Znameniti obokani prehod pa je že pred tem čedalje bolj oviral promet, zato so ga leta 1840 skupaj z delom dvorca podrli.
Po letu 1980 so stavbo do nerazpoznavnosti predelali in ji dali podobo sodobne stanovanjske hiše, ki je sedaj v lasti družine Kobal.

Literatura:
Sapač, Igor: "Grajske stavbe v zahodni Sloveniji - I. Zgornja Vipavska dolina, Viharnik, Ljubljana, 2008, ISBN 978-961-6057-67-7
Kontaktni podatki:
/
Spletne povezave:
/
Prireditve:
/
GPS koordinate:
N 45° 52.872' E 14° 0.080'

nazaj

Dvorec Podvelb na upodobitvi dvorca Trilek v Valvasorjevi Slavi


nazaj