O avtorjih
Gorazd Žagar, dipl. ing. rač. in inf., 34 let. S proučevanjem obdobja srednjega veka sem pričel v času obiskovanja srednje šole. Od kod točno se je pojavilo zanimanje za srednji vek težko razberem, menim pa da se je zanimanje razvilo skozi glasbo, ki sem jo takrat poslušal - black metal, ki močno asociira in tudi povzema inspiracijo iz tega obdobja. Black metal še danes neizpodbitno povezujem s srednjim vekom, čeprav ga le redko poslušam.
Kot član srednjeveške skupine "Celjani", del katere sem bil vrsto let, sem razbil veliko mitov o srednjem veku in spoznal, da so dejstva le še toliko bolj zanimiva. Odkril sem, da mi je dejansko obdobje zrele gotike, oz. še natančneje obdobje v letih 1480-1500 najbolj privlačno. Sem član Celjske borilne šole Schola pugnatoria Celeiana, ki deluje pod vodstom Igorja Sancina v kateri sem se naučil borjenja z različnimi srednjeveškimi orožji. Nedavno sem se pridružil skupini "Zlate ostroge", s katero skupaj proučujemo običaje, umetnost, obrtne spretnosti, skratka vse, kar je povezano z obdobjem zrele gotike.
Največ časa posvečam proučevanju srednjeveške arhitekture, slikarske umetnosti, orožja, borilnih spretnosti in tolmačenju razmišljanja takratnih prebivalcev na našem ozemlju. Če bomo razumeli kako so takrat razmišljali, bomo razumeli tudi vse ostalo.

Leta 2010 se je projektu pridružil raziskovalec Aleš Hotko, ki poleg priprave predstavitev objektov ureja tudi prevode besedil v angleški jezik.
Trenutno živim in delam na Malti.1. Na predstavitvi knjige SVET VITEŠTVA, kjer sem g. Stoparju "ukradel" 5 minutk njegovega časa.
2. Jaz, Matic, Renee, Volk, Eleonora, Irena in Gregor, grad Podsreda, sept. 2009.

Projekti
 • Sredjeveški poznogotski oklep (circa 1460)
  V začetku leta 2004 sem brez predhodnega znanja in izkušenj pričel z izdelovanjem srednjeveškega (poznogotskega) popolnoma funkcionalnega oklepa, ki je viden na sliki levo. Do celote mu manjkata le obutev in čelada. Čelada je trenutno v izdelavi, obutev pa za ta projekt ne bo izdelana.
 • Sredjeveški gotski oklep (1. polovica 15. stoletja)
  Moj drugi projekt, izdelava nemškega srednjeveškega oklepa iz polovice 15. stoletja. Prsni del oklepa je narejen iz dveh gibljivih delov (sistem drsečih kovic in usnjenih jermenov), kar omogoča boljšo gibljivost. Čelada, ki je vidna na sliki ni moje delo. Izdelava čelade mi povzroča težave, saj je pri takšnem procesu izdelave potrebno varjenje, do katerega pa sam trenutno še nimam dostopa. Sem mnenja, da je ta oklep trenutno edini primerek replike avtentičnega polnega oklepa, izdelanega v Sloveniji.

  Slika levo: Planet TUŠ, Celje, okt. 2005, foto: Irena G.
  Slika desno: Razstava oklepa v Planetu TUŠ, Celje, okt. 2005.


 • Srednjeveški oklep (po 1450)
  Železne rokavice, ki sem jih izdelal z namenom zaščite pri treniranju so sedaj postale del mojega novega projekta. Do popolnega oklepa mi manjka spodnji del nog, obutev (na sliki so uporabljeni kosi iz prejšnjega projekta), ter mogoče še gorget in zaključek nog (stranski deli).
  Ker sem želel ta oklep uporabljati predvsem pri prikazu srednjeveških borilnih veščin, sem ga izdelal iz močnejšega železa, do 2mm. Oklep je bil uporabljen večkrat pri bojevanju ter tudi pri izdelavi fotografij za knjigo Mojstra Sigmunda Ringecka razlaga verzov mojstra Johannesa Lichtenawerja, avtorja Igorja Sancina.
  Slika desno: trening na Starem gradu Celje, 2009


 • Sredjeveški oklep Talhoffer (2. polovica 15. stoletja)
  Čeprav je bila izdelava tega oklepa napovedana za leto 2006, ta projekt prestavljam za nedoločen čas. V želji, da si pridobim več izkušenj na področju izdelave replik srednjevških oklepov, sem raje začel z izdelavo novega oklepa, ki bo namenjen prikazu srednjeveških borilnih veščin v polnem oklepu. Poskus izdelave replike oklepa, kot je naslikan v manuskriptu "Meister Hans Talhoffer - Alte Armatur und Ringkunst" torej sledi v najboljšem primeru leta 2007.
 • Vrhunec pozne gotike (circa 1480)
  Zelo znan primer poznogotskega oklepa izpod kladiva znamenitega mojstra Lorenza Helmschmieda. Takšen projekt zahteva ogromno časa, truda, predvsem pa izkušenj. Vsekakor pa ostaja moja želja nekoč (ko bom nabral dovolj izkušenj) izdelati repliko prav tega oklepa.


 • Ostalo
  Občasno izdelam tudi kakšen izdelek iz usnja, npr. nožnice za meče, torbice itd. Desno je vidna usnjena gotska torbica. Ostali projekti vključujejo npr. tudi izdelke iz verižnine (verižna majica, kapuca in ovratnik).

 • Nekaj foto utrinkov

Izdelava po naročilu?
Žal izdelkov ne izdelujem po naročilu.

O spletni strani
Kot velik ljubitelj gradov sem se odločil postaviti to spletno stran, ker do sedaj na spletu še nisem našel podobne. Tisto v čemer se ta stran razlikuje od ostalih je njeno bogato slikovno gradivo (fotografije). Obravnavani so in še bodo tudi objekti, od katerih so se do danes ohranile le še skromne razvaline. Pri vsakem obravnavanem objektu navajam poleg osnovnih podatkov tudi turistične informacije, koristne spletne povezave in podatke o tem, če in kdaj se na oz. v njegovi neposredni bližini odvijajo srednjeveške prireditve ter kdo je njihov organizator. GPS koordinate bodo raziskovalcem v pomoč pri lociranju objektov.
Spletna strani gradovi.net je luč sveta ugledala 28/06/2004 (kmalu bomo praznovali 10 let obstoja!). Dinamičnost prikazovanja vsebine je bila sprogramirana v skriptnem jeziku PHP, za urejanje HTML kode pa je bil uporabljen urejevalnik besedil Notepad! Podatkovna baza teče na mySQL strežniku.

Prevodi besedil v angleški jezik: Aleš Hotko
Prevodi besedil v nemški jezik: Blanka Prezelj

Fotografije objektov
Vse fotografije objektov in okolice so avtorske (v kolikor ni navedeno drugače) in so bile narejene na terenu, razen morebitnih slikovnih upodobitev, ki so bile skenirane, njihovi avtorji pa so vselej navedeni. Fotografije sicer niso avtorsko zaščitene, vendar avtor izraža željo, da pri uporabi določene fotografije vselej navedete njenega avtorja. Uporabljamo različne digitalne fotoaparate zato so originalne fotografije različnih resolucij, resolucija na spletu pa je trenutno za vse nove fotografije 1600x1200. Na željo lahko dobite tudi fotografije originalnega formata (primerno za tisk).

Literatura
Glavni vir literature mi predstavljajo dela dr. Ivana Stoparja, umet. zgo., skoraj vedno pa pokukam še v knjigo "Vitez in grad", avtorja Dušana Kosa. Pri vsakem obravnavanem objektu so spodaj navedeni vsi uporabljeni viri. Navadno navajam le osnovne/bistvene podatke, zato predlagam, da ob želji za podrobnejšo analizo posežete po omenjeni literaturi.
S strani obiskovalcev so vedno dobrodošli predlogi, popravki ali podatki za nek obravnavan objekt, ki jih navadno v knjigah ni moč najti (npr. kakšna ljudska izročila in legende).